Verslag 2e NFB strandviswedstrijd Noordwijk aan Zee

Zaterdag 18 april de tweede NFB strandviswedstrijd van 2015 op het strand van Noordwijk. In de ochtenden een matige zuid zuid-westenwind wel aan de frisse kant maar een mooi zeetje met een kleine branding. Het zou een dag van uitersten worden; waar er de winnaar niet minder dan 33 vissen wist te landen maar uiteindelijk toch ook zo’n 7 vissers geen vis op het strand wist te landen….….

Het clubgebouw van De Sportvisser was al snel goed vol. Opnieuw waren de deelnemers van alle windrichtingen naar Noordwijk gekomen sommige van ver moesten komen en daarom vroeg van huis waren vertrokken om maar niet te laat aan de meet te komen.

Ditmaal waren er weinig laatste inschrijvingen, dus na een aantal wedstrijdmededelingen/instructies zoals waden tot kniediep en hoe zijn de vakken uitgezet was het tijd voor het uitreiken van de wedstrijdkaarten. Ditmaal was er als aardigheidje door de NFB bedacht een ‘spoelenhoes’ waar overigens ook nog een aantal zaken in te vinden was zoals hakendoosje, haakjes, lijn en een waardebon voor 10% gesponsord door Ahoy Hengelsport op alle inkopen op de website of in de winkel in Rotterdam.

De tractoren met platte wagens stonden voor de het clubgebouw te wachten en vertrokken voor de eerste maal rond kwart voor acht uur naar het strand. Alle vakken waren richting ‘de Noord’’ uitgezet en de visstekken op zo’n onderlinge afstand van 20 meter van elkander. Om negen uur was daar het lang verwachte startsignaal en gingen de haken voor de eerste maal te water….

Ditmaal had ik een plekje geloot in vak E op nummer 23 en al snel wist ik mijn eerste vis te landen een mooie bot van 37cm. A snel werden om mij heen ook de nodige vissen geland waar zeker het formaat van de gevangen vis zeer zeker niet tegenviel.

In de ander vakken kwamen na een uurtje vissen al geluiden van 8 of 10 vissen per deelnemer dus dat beloofde wat voor het verloop van de wedstrijd. De meeste vissers moesten zich beperken tot het vissen in een zwin dat uiteraard van de plaats waar mijn stond erge verschilde in diepte en breedte. Rechts van mij stond Eef Hoek die met de regelmaat een visje wist te landen en uiteindelijk met 8 vissen aan de meet zou komen. Een aantal plekken links van mij stond Jurgen van Rijswijk die in de eerst twee uur nauwelijks een visje wist te vangen maar in de laatste twee uur niet minder dan 19 vissen en totaal met 21 vissen en 344cm 3e overall zou gaan worden. Zeer sterk gevist, de lijnen over het algemeen redelijk lange sneuen met niet al te grote haken waren favoriet.

Afhouders waren deze dag minder populair al werd daar natuurlijk ook hier en daar mee gevangen.

In vak B stond Jim Sonneschein zeer sterk te vissen, hij kon vrijwel direct doorsteken naar de bank en kon dus meer op het grote water vissen. Met bijna elke haal vis en soms met halen van drie forse vissen tegelijk zou hij als 1e overall eindigen met niet minder dan 33 vissen en 929 cm dus bijna gemiddeld 30 cm per vis!!

Na een frisse start van de wedstrijd brak het zonnetje heerlijk door en liep de temperatuur verder op.. In totaal zo’n 687 vissen gevangen door 122 deelnemers met een totale lengte van 155,89meter, slechts 7 vissers eindigden de wedstrijd zoals ze deze begonnen waren met geen gevangen vis.

Om een uur was daar dan het eindsignaal en werden de laatste vissen ter meting aangeboden. Op naar de het clubgebouw voor een gebakken visje en een sapje. Na een tombola met mooie prijzen was daar dan om drie uur de prijsuitreiking. Totaal is er toch gemiddeld zo’n 128 cm per deelnemer gevangen, hetgeen absoluut veel meer is dan dat een menigeen voor aanvang van de wedstrijd verwacht had.

De uitslag van de beste tien individuele vissers is als volgt;

Vak Nr
vak
Nr
visser
Naam Vereniging Totaal
CM
Aantal vis Grootste
vis
Plaats
in vak
Plaats
overall
B 6 11 Sonnenschein Jim Ter Heijde aan Zee 929 33 43 1 1
A 3 65 Jipping Roelof NoordWest 9 381 15 41 1 2
E 21 114 Rijswijk Jurgen van Hoekse strandvissers 344 21 29 1 3
C 23 22 Brand Ed SVV De Slufter 298 15 36 1 4
D 13 53 Hanegem Gerrit van NoordWest 9 282 13 41 1 5
B 3 61 Cornielje Dennis NoordWest 9 447 20 30 2 6
E 13 54 Mak Arie NoordWest 9 303 12 39 2 7
C 6 12 Heukels Bert Ter Heijde aan Zee 296 11 40 2 8
D 14 93 Nieuwenbroek Jeroen Hoekse strandvissers 256 8 40 2 9
A 19 10 Zanten Ed van Ter Heijde aan Zee 219 10 38 2 10

Bij de korpsen viste het korps Terheijde 2 zich zeer verdienstelijk naar een eerste plaats, gevolgd door Team Nipro en Slufter 2.

De beste vijf korpsen van de dag zijn;

Wedstrijd 2
Korps
Klas. punten Uitslag
TerHeijde 2 24 1
Team Nipro 44 2
Slufter 2 80 3
Slufter 1 82 4
TerHeijde 1 83 5

De beste vereniging is NoordWest 9, gevolgd door op een mooie tweede plaats Terheijde aan Zee en als derde Svv De Slufter.

De beste vijf verenigingen van de dag zijn;

Wedstrijd 2
Vereniging
Ranking Punten
NoordWest 9 1 49
Ter Heijde aan Zee 2 52
SVV De Slufter 3 75
Sportvisser 4 93
Britenburgh 5 175

Al met al kunnen wij weer terugzien op een wederom geslaagd evenement, met leuke prijzen en leuk presentje en zeker heel veel vis. Namens de NFB wil ook op deze plaats De Sportvisser van harte bedanken voor de goede organisatie en de hartelijke ontvangst. Mannen graag tot een volgend keer!

Tot de volgende keer op 10 oktober a.s. op het strand van Maasvlakte 2!

Wim Kruining

Wedstrijd 10 oktober 2015:

De eerstvolgende wedstrijd zal op 10 oktober worden vervist op het strand van de Maasvlakte 2.
Het parcours zal worden uitgezet op het zgn. Badstrand, waar men dus met niet minder dan vier duinovergangen het strand zal kunnen bereiken. Net zoals in Egmond aan Zee zullen ook hier geen trekkers kunnen worden ingezet, maar de te lopen afstanden zullen binnen alle redelijkheid gehouden worden. Gezien de afstand tussen het verzamelpunt (clubhuis SVV De Slufter, Dintelweg 127 3198 LB Rotterdam Europoort) en het parcours op de MV2 zullen wij als gewoonlijk de wedstrijdkaarten om half acht uitreiken maar zal de wedstrijd niet eerder dan half tien beginnen, uiteraard loopt de wedstrijd dan tot half twee! Afhankelijk van hoe de zomer verloopt zal bij een warme zomer nog zeker een zeebaarsje te vangen zijn en mogelijk dat de eerste wijtingen zich dan al weer laten zien. Een fijne zomervakantie en tot 10 oktober a.s.!

Download het verslag in PDF formaat