Verslag 1e NFB strandviswedstrijd Ter Heijde aan Zee

Zaterdag 7 maart was het dan weer zover de eerste NFB strandviswedstrijd van 2015 en ditmaal op het strand van Terheijde aan Zee.

Het weer, een matige zuid zuid-westenwind, wel fris maar een mooi zeetje dus voldoende kans op het vangen van een visje….

De ‘Viskeet’ van de ‘Zeebootsportvissers vereniging Terheijde aan Zee’ onder de bezielende leiding van Geert Pakvis was al vroeg weer goed bezet met deelnemers waarvan sommige van ver moesten komen en daarom vroeg van huis waren vertrokken om maar niet te laat aan de meet te komen.

Natuurlijk is het altijd weer wat gedoe om ook de laatste inschrijvingen weer goed te verwerken, maar om kwart voor acht na een welkomstwoord door Geert, was het aan Wim om de laatste instructies aan de deelnemers toe te lichten en de kaarten uit te reiken.

De tractoren met platte wagens stonden voor de Viskeet te wachten en vertrokken voor de eerst maal rond acht uur naar het strand. De vakken A, B en C links van het slag en de vakken D en E rechts richting de zandmotor. Om gene uur was daar het startsignaal en gingen de haken voor de eerste maal te water….

Ditmaal had ik een plekje geloot in vak D5, rechts van mij stond jan Witteman die naast een korte strekker viste en 4 vissers links van mij. Voor mij begon de wedstrijd daar ik na tweemaal binnenhalen al 3 flinke botten, elk boven de 30-cm in de emmer had liggen. Jan die, na wat experimenteren dicht tegen de strekker aan, ook wat verder in zee ging vissen wist ook net zoals de andere deelnemers in het vak een aantal platvissen te landen. Er ging zelfs al snel het verhaal dat er maatse gul van zo’n 48 cm in een van de andere vakken was gevangen, leuk dat weer eens een gul op de meetlat gelegd kon worden tijdens een grotere wedstrijd.

De visserij in de andere vakken was redelijk al hadden de vissers in het ene vak meer last van ‘apenhaar’ dan andere, maar er was zeker goed te vissen

Ook bij de andere vissers kwam er nu een visje binnen, al leek het erop dat hoe verder men viste des te meer vis men wist te landen. Na een frisse start van de wedstrijd brak het zonnetje voorzichtig door en liep de temperatuur wat verder op. Uiteraard werd er ook voldoende geëxperimenteerd met verschillende onderlijnen zo zag je naast natuurlijk de onderlijnen met langs sneuen lijnen met afhouders met ook de zgn. Portugees (onderlijn waar de haken zich onder het lood bevinden. Met extra kleine haken en dus ook aangepaste vistechnieken werd er later tijdens de wedstrijd toch nog aardig vis geland. In totaal zo’n 349 vissen gevangen door 111 deelnemers, slechts 7 vissers eindigden de wedstrijd zoals ze deze begonnen waren met geen gevangen vis.

Om een uur was daar dan het eindsignaal en werden de laatste vissen ter meting aangeboden. Op naar de Viskeet voor een sapje en een hapje. Na een tombola met mooie prijzen was daar dan om drie uur de prijsuitreiking. Totaal is er 95,66 meter aan vis gevangen, dus toch gemiddeld zo’n 86 cm per deelnemer, hetgeen absoluut veel meer is dan dat een menigeen voor aanvang van de wedstrijd verwacht had.

De uitslag van de eerst tien individuele is als volgt;

Vak Nr vak Nr visser Naam Vereniging Korps Totaal CM Aantal vis Grootste  vis Plaats  in vak Plaats overall
E 26 100 Elten Leroy va Britenburgh 315 10 45 1 1
D 5 24 Kruining Wim SVV De Slufter Slufter 1 288 10 37 1 2
C 6 83 Witteman Sjaak Sportvisser Sportvisser 2 248 9 34 1 3
B 17 57 Schuur Richard NoordWest 9 Team Everest 2 229 7 41 1 4
A 2 36 Koster Rob SVV De Slufter Slufter 4 209 8 33 1 5
E 22 35 Manneke Ruud SVV De Slufter Slufter 3 247 9 37 2 6
A 3 46 Mourrits Peter De Salamander Salamander 1 193 7 36 2 7
D 14 69 Leeuwenkamp Teun NoordWest 9 Team Bij de Vleet 185 5 48 2 8
B 25 92 Hoefnagel Evert Hoekse strandvissers Hoekse strandvissers team 1 172 7 37 2 9
C 20 53 Hanegem Gerrit van NoordWest 9 Team Everest 1 168 5 38 2 10

Klik hier voor de volledige uitslag

Bij de korpsen viste een nieuw korps zich zeer verdienstelijk in de top drie te vissen, namelijk het team 1 van de Hoekse strandvissers.

De beste vijf korpsen van de dag zijn;

Wedstrijd 1 Korps Klas. punten Uitslag
Slufter 1 37 1
Hoekse strandvissers team 1 40 2
Sportvisser 2 59 3
Team Everest 1 60 4
Slufter 2 63 5

De beste vereniging is ditmaal SVV De Slufter, die zeker nu de afgelopen twee jaren deze prijs naar NoordWest 9 gegaan is op de volgende wedstrijden zeker alles op alles zal zetten om dit jaar de NFB wisseltrofee terug naar Rotterdam-Europoort te halen!

De beste vijf verenigingen van de dag zijn;

Wedstrijd 1 Vereniging Ranking Punten
SVV De Slufter 1 37
NoordWest 9 2 59
Hoekse strandvissers 3 83
Sportvisser 4 117
Britenburgh 5 163

Al met al kunnen wij weer terugzien op een wederom geslaagd evenement en namens de NFB wil ook op deze plaats de Zeebootsportvissers van harte bedanken voor de goede organisatie en de hartelijke ontvangst. Geert graag tot een volgend keer!

Tot de volgende keer op 18 april a.s. op het strand van Noordwijk aan Zee bij de Sportvisser aldaar!

Download het verslag in PDF formaat

Foto’s mede te danken aan Philip Stam van Nacht en Ontij, korps de Egmonden