De redders van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn altijd prima voorbereid op hun taak. Als we bedrijfsmatig over de Redding Maatschappij zouden praten dan zou je kunnen zeggen dat we als product geoefendheid verkopen. Dat product stelt de redders in staat om bij u aan boord te doen wat er nodig is om u (en soms uw schip) in veiligheid te brengen. In opleiding en training gaan vele uren zitten. De redders maken juist vaak gebruik van ongunstige omstandigheden zoals duisternis, mist of stormweer om hun vaardigheden te trainen. Zo kunnen ze optimaal voorbereid de lastigste klussen klaren.
Minder ernstige reddingen, waarvan de oorzaak misschien te vermijden zou zijn geweest, worden door de redders dan ook meestal gezien als een mooie gelegenheid om te oefenen met een “echt” jacht.
Wat de redders kunnen, kunt u natuurlijk ook. U kunt oefenen aan boord om noodsituaties de baas te leren worden. De man-over-boord-oefening is daar een bekend voorbeeld van. In de praktijk blijkt het heel moeilijk te zijn om iemand die overboord geslagen is, met succes weer aan boord te krijgen, dus is het de moeite waard om eens uit te proberen hoe dat bij u aan boord zou moeten. Het goede nieuws is, dat u daar in de winter gewoon mee door kunt gaan, ook al staat uw boot op de kant of zelfs in de loods. Als u in gedachten een situatie helemaal doorloopt, kunt u rampen bestrijden vanuit uw luie stoel.
Huiswerk voor de komende winter:
– U moet worden gesleept. Waar bevestigt u het beste de sleeptros?
– U hebt brand aan boord. Waar hangen uw blusmiddelen?
– Uw hond springt overboord. Hoe haalt u hem weer binnen?
– U wilt een haven aan lagerwal aanlopen bij slecht weer. Hoe gaat u te werk?
– Uw mast gaat overboord. Hoe klaart u de zaak?
Ook de redders hebben geregeld oefeningen op het droge, waarbij gesimuleerd wordt wat er op zee gebeurt. Vooral de communicatie met de verschillende hulpverleningsinstanties wordt geoefend. Want dat is in veel gevallen het zwakke punt bij grootschalige hulpverlening. Dit worden table-top oefeningen genoemd.
U zult merken dat dit soort oefeningen werken alsof u ze in de werkelijke situatie hebt gedaan. Het is dus niet alleen maar een spelletje. En weet u wat nog beter werkt? Samen met uw bemanning de hele situatie doorlopen. Als u iets mocht overkomen en u staat er niet helemaal vreemd tegenover, is de kans veel groter dat u het probleem oplost.
Michelle Blaauw – KNRM